Ga naar de hoofdinhoud

Ontspanning

Je ontspannen voelen, geeft energie!

 

Net als gezonde voeding en beweging, hoort ook ontspanning bij gezond leven. Elke dag tijd nemen om te ontspannen, moet net zo gewoon zijn als elke dag gezond eten en drinken en bewegen.

Als je ontspannen bent, slaap je beter.. En voldoende slaap helpt je goed voelen en aandacht houden bijvoorbeeld op school.  Kinderen hebben een ontspannen, veilige, fijne omgeving nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Op het kinderdagverblijf, op school, in de wijk en thuis. Maar wat is ontspanning eigenlijk en hoe doe je het?

Vaak kun je in je hoofd en lijf voelen of je ontspannen bent. Je ademhaling en hartslag zijn dan rustig en je voelt je kalm. Je maakt je nergens zorgen over en je voelt geen stress. Als je je ontspannen voelt, kun je beter voor jezelf en de mensen om je heen zorgen. En dat helpt weer om goede keuzes te maken om gezond te leven. Ontspannen kun je op verschillende manieren: bijvoorbeeld door lekker te sporten (uit je hoofd), niet te veel tijd achter het scherm van tv, computer, tablet of telefoon te zitten, naar buiten te gaan, dingen te doen waar je blij van w6ordt, jezelf te kennen (wie ben ik en wat wil ik) en te weten hoe je omgaat met anderen.

Lekker Fit! werkt op het onderwerp ontspanning samen met de afdeling Jeugd van de gemeente Rotterdam. De afdeling Jeugd heeft veel goede middelen die je kunt gebruiken. Hieronder lees je hier meer over. Daarnaast wil Lekker Fit! dat elke dag ontspannen en voldoende slapen heel gewoon wordt. Dat het iets is waar je elke dag over kan en mag praten en waar je hulp bij mag vragen. Lekker Fit! wil graag helpen met tips en materialen om in te zetten op jouw locatie op de thema’s slaap, schermtijd, positieve omgeving, stress en sociaal emotionele ontwikkeling.

Slaap

Voldoende slaap en rust is belangrijk voor de gezondheid, de aandacht ergens bijhouden (zoals op school), omgaan met pech en zelfs voor het gewicht. Misschien heb je zelf weleens gemerkt dat je meer zin in eten krijgt als je moe bent. Toch heeft ruim een derde van de volwassenen en bijna een vijfde van de kinderen slaapproblemen.Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Bijvoorbeeld problemen thuis zoals armoede of geweld. Maar ook alledaagse situaties, zoals school of zwemles kunnen een kind zenuwachtig of gestrest maken. Dit kan veel invloed hebben op slaap.

We helpen je graag met de Lekker Fit! middelen slaap

TIP: JOGG heeft ook leuke en informatieve weetjes en filmpjes over slaap.

Schermtijd

We weten het allemaal: we zitten heel veel op onze schermen te kijken: tv, computer, tablet, telefoon. Door corona is dat nog meer geworden. Dat is niet alleen maar slecht. Kinderen leren ook omgaan met anderen, ze verbeteren met gamen hun Engels en ze kunnen allerlei informatie opzoeken. Maar er zijn ook valkuilen. Hoe voorkom je dat een kind of jongere slechte ogen krijgt of een kromme rug? En te weinig beweging en zonlicht? En misschien wel het belangrijkste: hoe zorg je dat ze het internet veilig gebruiken? En dat internet en sociale media geen problemen geven, zoals dat kinderen zich bijvoorbeeld juist eenzaam kunnen gaan voelen?

We helpen je graag met de Lekker Fit! middelen schermtijd

Positieve omgeving

Een positieve omgeving is een omgeving die je aanmoedigt, steunt, als het nodig is een duwtje in de goede richting geeft en waar je je veilig voelt. Helaas heeft niet elk kind een positieve omgeving. Niet elk kind voelt zich gesteund, begrepen of zelfs veilig genoeg om zichzelf te zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms zijn er veel problemen thuis, zoals armoede. Om te weten wat een kind of jongere nodig heeft, moet je met hem of haar praten en betrokkenheid tonen. Let ook op signalen, zoals een kind dat moe of zenuwachtig lijkt, of anders reageert dan normaal. En vooral: werk samen met het kind aan een omgeving waar hij/zij zich goed kan ontwikkelen en kan opgroeien.

Gelukkig zijn er veel middelen die je hierbij kunt gebruiken. Zoals Positive Behaviour Support (PBS): hiermee bepalen volwassenen en jeugd samen wat ze belangrijk vinden. Of een aanpak zoals fixed en growth mindset: mag en kan een kind groeien en veranderen ? Kijken met een frisse blik naar jezelf en een kind kan heel fijn zijn. Ook in de gymlessen van Lekker Fit! kijken we vooral naar hoe het kind vooruit gaat ten opzichte van zichzelf en niet ten opzichte van anderen.

We helpen je graag met de Lekker Fit! middelen positieve omgeving

Sociaal-emotionele vaardigheden

Kinderen en jongeren leren om rekening te houden met anderen, zich te houden aan regels, doelen te stellen, op hun beurt te wachten, te plannen, te delen, omgaan met stress, samen te spelen en nog veel meer. Om dat te kunnen, moeten kinderen leren om hun eigen gevoelens en de gevoelens van anderen te zien, te begrijpen en ermee om te gaan. Dit alles bij elkaar noemen we sociaal-emotionele vaardigheden. De afdeling Jeugd van de gemeente Rotterdam heeft veel verschillende hulpmiddelen die je op school maar ook buiten de school kunt gebruiken. Bij wie of waar moet je zijn als je ziet dat een kind hulp nodig heeft? Of hoe vraag je middelen aan voor bijvoorbeeld je school?

We helpen je graag met de Lekker Fit! middelen sociaal-emotionele vaardigheden

Stress

Stress kennen we allemaal. Soms is een beetje stress niet erg. Bijvoorbeeld om je de energie te geven om te leren voor een toets. Maar als je vaak en veel stress voelt, is dat een teken dat het minder goed met je gaat. Dit herkennen bij jezelf, erover praten met anderen of hulp vragen bij een professional is belangrijk. Ook kinderen op de basisschool leeftijd kunnen al last hebben van stress. Hoe herken je stress bij jezelf of bij anderen? Wat kun je doen om er minder last van te hebben?

We helpen je daarbij ook graag met de Lekker Fit! middelen stress