Ga naar de hoofdinhoud

Ontspanning

Je ontspannen voelen, geeft energie!

 

Net als gezonde voeding en beweging, hoort ook ontspanning bij gezond leven. Elke dag tijd nemen om te ontspannen, moet net zo gewoon zijn als elke dag gezond eten en drinken en bewegen.

Als je ontspannen bent, slaap je beter.. En voldoende slaap helpt je goed voelen en aandacht houden bijvoorbeeld op school.  Kinderen hebben een ontspannen, veilige, fijne omgeving nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Op het kinderdagverblijf, op school, in de wijk en thuis. Maar wat is ontspanning eigenlijk en hoe doe je het?

Vaak kun je in je hoofd en lijf voelen of je ontspannen bent. Je ademhaling en hartslag zijn dan rustig en je voelt je kalm. Je maakt je nergens zorgen over en je voelt geen stress. Als je je ontspannen voelt, kun je beter voor jezelf en de mensen om je heen zorgen. En dat helpt weer om goede keuzes te maken om gezond te leven. Ontspannen kun je op verschillende manieren: bijvoorbeeld door lekker te sporten (uit je hoofd), niet te veel tijd achter het scherm van tv, computer, tablet of telefoon te zitten, naar buiten te gaan, dingen te doen waar je blij van w6ordt, jezelf te kennen (wie ben ik en wat wil ik) en te weten hoe je omgaat met anderen.

Lekker Fit! werkt op het onderwerp ontspanning samen met de afdeling Jeugd van de gemeente Rotterdam. De afdeling Jeugd heeft veel goede middelen die je kunt gebruiken. Hieronder lees je hier meer over. Daarnaast wil Lekker Fit! dat elke dag ontspannen en voldoende slapen heel gewoon wordt. Dat het iets is waar je elke dag over kan en mag praten en waar je hulp bij mag vragen. Lekker Fit! wil graag helpen met tips en materialen om in te zetten op jouw locatie op de thema’s slaap, schermtijd, positieve omgeving, stress en sociaal emotionele ontwikkeling.