Ga naar de hoofdinhoud

Over Lekker Fit!

In Nederland had van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud 14,7% in 2020 overgewicht. In Rotterdam is het percentage kinderen dat te zwaar is, zelfs nog hoger. In sommige wijken heeft een kwart van de kinderen overgewicht. Gemeente Rotterdam wil daar iets aan doen. Vanaf 2005 is de Lekker Fit!-aanpak gestart. De Lekker Fit!-aanpak bestaat uit verschillende onderdelen die elkaar aanvullen: voeding, bewegen en ontspanning. Met Lekker Fit! leren kinderen wat gezond gedrag is en waarom het belangrijk is om gezonde keuzes te maken. Zo willen we van die gezonde leefstijl een gewoonte maken. Kinderen hebben hier hun leven lang plezier van. Want een ongezonde leefstijl heeft (als ze ouder zijn) allerlei negatieve gevolgen, zoals meer kans op diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten.

Er is een Lekker Fit-aanpak voor basisscholen, kinderdagverblijven en een Lekker Fit!-wijkaanpak. Daarvoor werken we samen met allerlei partners in de wijk, zoals Huizen van de Wijk en speeltuin- en sportverenigingen.

Help je mee om Rotterdamse kinderen Lekker Fit! te maken?

Lekker Fit! nodigt alle Rotterdammers uit mee te helpen om kinderen veel gezonde keuzes te geven. Iedereen kan helpen. Zo kunnen sportverenigingen hun kantines gezonder maken, kunnen basisscholen het aanbod van Schoolsport 010 gebruiken en kunt u met uw eigen kind of met andere kinderen en jongeren praten over een gezonde leefstijl. Ouders, zorgprofessionals, leraren op school of bij de sportvereniging, vrijwilligers en ondernemers, helpen jullie mee?

Lekker Fit! in de wijk

We willen ervoor zorgen dat kinderen en hun ouders gezonde keuzes kunnen maken. Dat de gezonde keuze, de makkelijke keuze is. Zoals gezond eten en drinken en elke dag bewegen en naar buiten gaan. Maar ook weten wanneer je rust moet nemen en je daardoor goed voelen. De gemeente wil graag samenwerken met ouders, zorgprofessionals, leraren op school of bij de sportvereniging, vrijwilligers en ondernemers om dit doel te bereiken!

Lekker Fit!-scholen

De Lekker Fit!-scholen (basisonderwijs) zijn geselecteerd omdat er veel kinderen met overgewicht zijn en ze liggen in aandachtswijken. Op deze scholen is de toename van overgewicht gestopt en we zien in het algemeen dat een stabilisatie van overgewicht over de periode 2006-2019 in groep 3 tot en met 8. Dat is een mooi resultaat, maar we gaan door want het kan nog beter!