Ga naar de hoofdinhoud

Beweging

Elke dag genoeg bewegen, houdt kinderen fit!

Lekker Fit! stimuleert kinderen om regelmatig en voldoende te bewegen. Dit zorgt voor een betere ontwikkeling van de motoriek en coördinatie van kinderen. En kinderen worden fitter en krijgen daardoor ook meer zelfvertrouwen.

De richtlijn is: elke dag tenminste 60 minuten matig tot intensief bewegen. Dit betekent bewegen waarbij de hartslag en ademhaling iets verhoogt. Volgens het RIVM beweegt slechts 56 procent van alle kinderen in Nederland voldoende. Lekker Fit! wil zorgen dat kinderen meer gaan bewegen.

Lekker Fit!-scholen hebben onder schooltijd regelmatig beweegmomenten. Daardoor kunnen leerlingen zich beter motorisch ontwikkelen. Ook ervaren kinderen zo dat sporten en bewegen leuk is. Zodat zij dit ook blijven doen als ze ouder worden. Een Lekker Fit!-school biedt leerlingen voldoende bewegingsles en een sportaanbod voor na schooltijd. Dit helpt om het dagelijkse doel van 60 minuten matig tot intensief bewegen te halen. Ook doet de school mee aan sporttoernooien en -clinics. Lekker Fit! moedigt groepsleerkrachten aan om tijdens hun lessen af te wisselen tussen zittend en bewegend leren. En om de kinderen veel buiten te laten spelen.

Bewegen op de kinderopvang

Veel jonge kinderen zijn een groot deel van hun eerste levensjaren op het kinderdagverblijf. Het is goed voor de gezondheid van de kinderen, als de medewerkers op het kinderdagverblijf veel bewegen met de kinderen.

We helpen je graag met de Lekker Fit! middelen Bewegen op de kinderopvang

Bewegen in het basisonderwijs

De kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 krijgen elke week 3 gymlessen van minimaal 45 minuten. De groepen 1 en 2 krijgen tenminste 90 minuten bewegingsles in het speellokaal, verdeeld over minimaal 2 beweegmomenten per week.

We helpen je graag met de Lekker Fit! middelen bewegingsles

Dynamische schooldag

De leraar zorgt voor een dynamische schooldag door af te wisselen tussen zittend leren en bewegen/bewegend leren. Volgens leraren is het fijn als kinderen hun energie kwijt kunnen. Dat bevordert ook de sfeer in de klas. Uit onderzoek blijkt dat kinderen dan minder beweegdrang hebben en dat ze hun aandacht beter bij de les kunnen houden.

Kijk voor meer informatie over de Dynamische Schooldag hier.

We helpen je graag met de Lekker Fit! middelen dynamische schooldag

Activiteiten na schooltijd

Een Lekker Fit!-school biedt activiteiten aan na schooltijd en/of heeft een schoolsportvereniging. Zo kunnen alle kinderen op een Lekker Fit!-school minimaal 1 keer per week, na schooltijd of in de verlengde leertijd (VLT), extra sporten en/of bewegen op een voor hen bekende plek, op/bij school.

Voor meer informatie kijk hier.

We helpen je graag met de Lekker Fit! middelen activiteiten na schooltijd

Buiten spelen

Buiten spelen is goed voor kinderen. Het helpt om elke dag genoeg te bewegen. Ook kunnen kinderen die buiten spelen vaak beter slapen, omdat daglicht melatonine aanmaakt. Melatonine is een stofje in ons lichaam dat invloed heeft op onze slaap. Buiten spelen brengt kinderen ook dichter bij de natuur. Het blijkt helaas dat voor veel jongere kinderen elke dag buiten spelen nog geen gewoonte is.

Meer informatie over Buiten Spelen op het schoolplein vind je hier.

We helpen je graag met de Lekker Fit! middelen buiten spelen