Ga naar de hoofdinhoud

Lekker Fit! Themadag

Themadag Lekker Fit! Woensdag 5 oktober 2022

Tijdens de themadag van woensdag 5 oktober jl. waren wij te gast bij De wereld op Zuid! Een prachtige locatie om onze eerste themadag van het nieuwe schooljaar met de gymleraren te starten. We trapten de middag af met een korte opening en een informatief stuk van Sportbedrijf Rotterdam. Daarna gingen we los met de workshops. Na de tweede workshops sloten we de themadag af en was er gelegenheid om na te praten met vakgenoten.

Workshops
Tijdens deze themadag konden de gymleraren kiezen voor twee workshops. Er was keuze uit vier inspirerende workshops. Actief fysiek aan de slag, of meer theoretisch met een link naar de praktijk. Wat er ook gekozen was, de gymleraren gingen met nieuwe inzichten naar huis gaan. Hieronder een korte beschrijving wat elke workshop inhield met daarbij leuke foto’s van deze geslaagde middag!

 

Modaliteiten – Theo de Groot (spelenmetgedrag)

Wat zijn het en hoe herken je ze?

Modaliteiten binnen het bewegingsonderwijs zijn de manieren waarop kinderen kunnen deelnemen aan bewegingssituaties. Het gaat om de vraag hoe kinderen zich verhouden tot het spel, de activiteit en elkaar. Modaliteiten zijn ook de aanleidingen voor kinderen om deel te nemen aan bewegingsactiviteiten en worden zichtbaar in het beweeggedrag dat kinderen laten zien.

Bij kinderen zijn modaliteiten veelal herkenbaar aan wat het kind prettig vindt. Kinderen zoeken het op zodra hen de gelegenheid wordt geboden een eigen keus te maken. Het ene kind wil vooral ‘vieren’, het andere is voornamelijk ‘sparrend’ in een bewegingssituatie aanwezig. Weer een ander kind is meer ‘lerend’ of ‘ontmoetend’ bezig.

Wat kun je ermee?

Bewegingsonderwijs is betekenis- en belevingsvol voor kinderen. Bij modaliteiten gaat het om de beleving van de kinderen. De manieren waarop een kind een spel of een bewegingsactiviteit beleeft en ervaart, is belangrijk genoeg om er tijdens je lesgeven rekening mee te houden. Het gaat om het creëren van optimale leercondities binnen ontworpen en aangeboden bewegingssituaties en modaliteiten spelen hierin een belangrijke rol.

 Joint Forces – Lisa Bosma (Spomed)

Er is in Nederland een forse toename van knieletsel bij kinderen, een schokkend maar vrijwel onbekend gegeven. Diverse studies in binnen- en buitenland tonen aan dat de risicogroep vooral twaalf- tot achttienjarigen betreft die een balsport beoefenen. Waar kan je als gymleraar op letten en wat kan je doen om dit te voorkomen? Een interessante praktische workshop als vervolg op de eerdere theoretische presentatie van Lisa Bosma van Spomed.

Cornhole – Rob de Vos

 Cornflakes? Cornwall? Nee, Cornhole heet de nieuwste rage uit Amerika. In Nederland vond onlangs het eerste officiële toernooi van Europa plaats. Cornhole, een populair spel, waarbij je een zakje gevuld met maïs in een gat probeert te gooien. Het spel werd gespeeld als tijdverdrijf op parkeerterreinen naast barbecueën tijdens grote honkbal en/of basketbalwedstrijden.

Een tactisch en zeer uitdagend spelletje wat door jong, oud, groot en klein gespeeld kan worden….Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk de foto’s en zoek op het web naar informatie.

Laat je kinderen niet zitten! – Vanya Vermuyten & Tom van den Heuvel

Vanya & Tom zijn twee ervaren gymleraren binnen ons Lekker Fit! team. Zij hebben de gymleraren meegenomen de zaal in voor een inspirerende workshop! In deze workshop leerde  de gymleraren hoe je de kinderen zoveel mogelijk laat bewegen tijdens de gymles. Zo leerde je hoe je rijtjes voor de trampoline minimaliseert, alternatieven voor “als je af bent ga je op de bank zitten” en tips om handig met beweegtijd om te gaan zodat kinderen het maximale uit de les kunnen halen.