Ga naar de hoofdinhoud

Workshops Lekker Fit! event – 7 juni 2023

Lekker Fit Event – 7 juni 2023

Hét event voor iedereen die in Rotterdam werkt aan een fitte generatie. Kom inspiratie opdoen, kennis delen én netwerken!

 

We verwelkomen je graag op woensdagmiddag 7 juni op Rotterdam Zuid, in theater Zuidplein. We trappen dit jaar af met een prikkelende lezing door topspreker en hoogleraar Erik Scherder. Hij strijdt al jaren tegen de pandemie ‘Bewegingsarmoede’ en legt in duidelijke taal uit waarom bewegen niet alleen belangrijk is voor het lijf, maar ook voor de hersenen.

Leer vervolgens over hoe je zorgen rondom de ongezonde leefstijl van een kind op een motiverende manier bespreekbaar maakt bij ouders, over hoe je kinderen met autisme beter kan begrijpen en begeleiden in sport en beweegaanbod, over hoe je omgaat met schermtijd en social media gebruik van kinderen, over waarom vallen en opstaan voor kinderen zo belangrijk is, of over hoe je social marketing kunt inzetten in jouw werk. Kortom: genoeg keuze uit het brede programma van workshops.

Workshops
Dit jaar kun je kiezen voor één verdiepende workshop. Er is een gevarieerd programma samengesteld. We hebben onder andere workshops over voeding, bewegen en gedrag. Wat je ook kiest, je zal met nieuwe inzichten naar huis gaan. Je kunt hieronder het overzicht van alle workshops bekijken. Voor elke workshop is er plek voor maximaal 25 deelnemers. Daarbij geldt vol = vol. Per workshop is de toelichting ook te downloaden en kun je de link vinden naar de organisatie die de workshop verzorgt.

1. Hoe maak je zorgen rondom overgewicht bespreekbaar en motiveer je mensen het anders te gaan doen?
Door Anne van Hoorn van Ovora

In de workshop van Ovora tackelen we belemmeringen als ‘wat als de relatie die ik met ouders en/of kinderen heb opgebouwd geschaad wordt?’, ‘Hoe leg ik ouders uit wat de gevolgen van overgewicht kunnen zijn?’, ‘Wat als er een vraag komt die ik niet kan beantwoorden?’, ‘Wat als ouders zelf overgewicht hebben?’ We richten ons dus specifiek op het bespreekbaar maken van zorgen rondom een ongezonde leefstijl van een kind. Alles vanuit een motiverend perspectief, dus hoe kunnen we mensen ‘in beweging’ krijgen. Daarnaast zal er aandacht zijn voor eigen denkbeelden en perspectieven en hoe die je kunnen kleuren in jouw visie en hoe je die kan weerleggen. Zo zullen we ontdekken welke zorg er eigenlijk achter jouw frustratie of machteloosheid zit.

2. Vitaal met energierijke voeding en ademhaling
Door Krista Boots van Vitaliteitsfactory

Voedsel is brandstof. Dat betekent ook dat de kwaliteit van voeding invloed heeft op je energieniveau, stresslevel en gezondheid. Maar wist je dat zuurstof nóg belangrijker is als energiebron? Je kunt immers hooguit een aantal minuten zonder. Alleen ademt zo’n 85% van de mensen niet optimaal. En voelt zich dus ook niet optimaal.

Dat geldt ook voor je voedingspatroon. Als de input van matige kwaliteit is, dan is de output ook niet top. Zit het qua voeding wel snor, maar adem je onregelmatig, beperkt of te snel? Dan is er nog steeds een wereld te winnen. Vergelijk het met een auto: de benzine kan nog zo goed zijn, maar als de brandstoftoevoer hapert, rijdt het niet best. Deze workshop over voeding en ademhaling is als een APK voor je brandstofinname.

3. Winnen met peuters
Door Mohamed Benziane van Playfit

De peuters zijn een doelgroep die we in en rondom de school zien rondlopen. We zien ze echter vaak niet terug in de gymlessen. Zijn er veel voordelen om les te geven aan deze doelgroep en is het belangrijk voor deze kinderen? Vaak vinden we het wel belangrijk, maar missen we kennis en ervaring om met de doelgroep aan de slag te gaan. Hoe ziet een peutergymles eruit? Wat zijn mogelijkheden bij het lesgeven aan peuters die je bij de kleuters niet hebt? Hier wordt in deze workshop op ingegaan. Verder zal er tijdens de workshop ook de inhoud van een uitgeteste lessenserie die gericht is op peuters en kleuters worden gedeeld. Zodat je het idee hebt hoe je een doorlopende lijn kunt creëren tussen deze doelgroepen.

4. Voeding & kinderen, hoe doe je dat?
Door Victoire de Wild van Groente en Meer

Vanuit haar ervaring en kennis vertaalt Victoire de wetenschap naar de dagelijkse praktijk en helpt hij ouders, scholen en organisaties hierbij. In deze workshop zal zij je aan de hand van theorie en kennis informatie geven over wat bepaalt nu het eetpatroon van kinderen, en welk gedrag heeft invloed op de voedselkeuzes van kinderen. En hoe kan je nu gezond en ongezond gedrag beïnvloeden als professional. Daarna ga je met elkaar in gesprek over welke vragen je tegenkomt in de praktijk. Want het blijkt in de praktijk lastiger te zijn om kinderen gezond te laten eten.

5. Sociale marketing, nudge en jouw expertise
Door Julie Huibregtsen

Sociale Marketing gaat over de basis van gedragsverandering en Nudge (de subtiele duwtjes die mensen aanzet tot andere keuzen). Het is een beproefde en wetenschappelijke methodiek, die tegelijk praktisch en laagdrempelig te combineren is met hoe jij gewend bent te werken. Sociale marketing helpt je te achterhalen wat jouw doelgroep echt beweegt; wat zij nodig hebben om te kunnen doen wat jij als professional van ze vraagt.

In deze workshop maak je kennis met de basis van sociale marketing en krijg je talloze voorbeelden mee die je kunnen inspireren, aan de hand van theorie, film en tools. Laat je in deze workshop inspireren wat je morgen al anders kan doen om op jouw beurt jouw doelgroep te inspireren tot andere keuzen aan de hand van hún drijfveren. Zodat je samen met je doelgroep kan gaan kijken wat voor hen de drempels lager maakt meer te gaan bewegen, veiliger te fietsen, gezonder te eten, meer naar elkaar om te zien, of wat de missie ook mag zijn!

6. Recht op risicovol spelen…?
Door Judith Stolwijk

‘Dat durf ik niet…’ of; ‘Ik weet niet of ik dat wel kan…’. Zo reageert een kind wel eens. Tegenwoordig lijken kinderen minder vaak op spontane wijze hun fysieke grenzen op te zoeken. Risico-angst bij het kind is een belangrijke oorzaak. ‘Pas op! Straks val je…’ Of; ‘Zou je dat nou wel doen…?’. Volwassenen reageren ook vanuit hun eigen risico-angst.
Loop je als pedagogisch professional er tegenaan dat ouders of je directeur het lastig vinden om risicovol spel te waarderen? In deze interactieve workshop neemt Judith je mee in het belang van risicovol spel voor kinderen en hoe je risicovol spelen als pedagogisch professional kan begeleiden. Ook besteedt zij aandacht aan het verantwoorden van risicovol spel: hoe overtuig je ouders of je directeur dat risicovol spelen deel uitmaakt van de algemene ontwikkeling van het kind? En dus: heeft een kind het recht op risicovol spelen

7. NatuurbeLEEFing
Door Katja van Dalen van Natuurbegaafd

Als je het beeld van wildernisnatuur loslaat, kun je zien dat kinderen spelen op straat met wind en plassen; proberen te fietsen op een gladde weg of op zoek gaan naar het nest waarvan zij de jonge vogels horen. Deze ‘natuur om de hoek’, maakt natuur toegankelijk, het nodigt uit om in elke speel-leeromgeving mogelijkheden te herkennen voor activiteiten in en met natuur. Natuurbeleving is het ervaren van de natuur met gebruikmaking van al je zintuigen; van wildplukken tot balanceren op een boomstam. Kinderen kijken vol verwondering de wereld in. Ze stellen veel nieuwsgierigheidsvragen, leven intens, hebben een rijke fantasie en plezier in zelf ontdekken en creëren; hun intrinsieke motivatie om zichzelf te ontwikkelen. Er is geen goed of fout, de natuur oordeelt niet. Dat maakt dat je in de natuur jezelf kunt zijn, dat is belangrijk voor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en om ieders talent tot wasdom te laten komen. In deze workshop neemt Katja je mee in een stukje theorie, deelt zij haar ervaring en wordt je geïnspireerd om meteen zelf aan de slag te gaan.

8. Autisme in de sportcontext
Door Corine Visser van Calo-Windesheim

In deze sessie kijken we in vogelvlucht naar de breinwerking van kinderen met autisme. Deze informatie helpt je als professional gedrag beter te begrijpen en daarop te kunnen aansluiten. Door middel van filmbeelden is dit heel herkenbaar voor jou als deelnemer in relatie tot je eigen praktijk. Je leert tijdens de sessie de breinwerking van een kind met autisme beter te begrijpen, wat er gebeurt bij overprikkeling en hoe te handelen, de belangrijkste punten uit de auticommunicatie, je sportles of gymles meer ‘autiproof’ te maken. Tijdens de sessie is er ruimte voor het inbrengen van eigen casuïstiek.

Let op; deze sessie is vooral geschikt voor professionals werkzaam in de sport en de LO. De filmbeelden richten zich voornamelijk op kinderen uit de basisschoolleeftijd, maar kunnen ook vertaald worden naar jongeren.

9. Media de Baas
Door Klaar Mous van Vlogfeest

Kinderen groeien op in een wereld waar beeldschermen en social media niet meer weg te denken zijn. Kinderen zijn op steeds jongere leeftijd actief op media als TikTok of Snapchat. Door te veel schermgebruik in combinatie met weinig buitenlucht gaan ogen achteruit, is er te weinig lichaamsbeweging en ontstaan er steeds meer zorgen op het gebied van mentale gezondheid.

De workshop Media de Baas biedt praktische handvaten en inzichten. We onderzoeken verschillende thema’s zoals de laatste trends, schermtijd & privacy en hoe herken je een verslaving? En gaan we in op de rol als professional, hoe kunnen we kinderen en ouders hierin begeleiden?

10. Executieve functies en bewegen
Door Esther van der Knaap van Onderwijswereld PO

Bewegend Leren en Executieve Functies: deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ongetwijfeld zal Erik Scherder het in zijn lezing hebben over diverse executieve vaardigheden: maar hoe houd je hier in je dagelijkse (onderwijs)praktijk rekening mee? Hoe kun je zowel differentiëren op lesdoel als op motoriek? En hoe observeer je in dit geheel ook de executieve functies?
We trappen deze workshop af met een kort en stevig theoretisch kader en gaan daarna actief aan de slag met diverse werkvormen waarbij differentiatie op lesinhoud, differentiatie op motorische vaardigheden en het observeren van de leerlingen centraal staan. Met de opgegane kennis en vaardigheden kun je de volgende dag meteen aan de slag.

Klik hier om je in te schrijven voor een van de workshops.

Navigeer voorbij contactblok.