Ga naar de hoofdinhoud

thema: Voeding

Werkboek Lekker Fit! voor studenten

Het werkboek Lekker Fit! voor studenten is onderdeel van de opleiding tot pedagogisch medewerker op het Albeda College. In het werkboek staan achtergrondinformatie, tips en leuke activiteiten die op de groep bij de stageplek kunnen worden gedaan met kinderen van 0-4 jaar.

Handleiding Lekker Fit! op de kinderopvang

Wil jij aan de slag met Lekker Fit! op jouw kinderdagverblijf?

Deze handleiding is een beschrijving van de werkwijze van Lekker Fit! voor 0-4 jaar voor de hele dagopvang en peuteropvang. Hij geeft praktische informatie, tips, tools en verwijzingen, die helpen bij het uitvoeren van Lekker Fit! op de kinderopvang. De handleiding is bedoeld voor locatiemanagers en pedagogisch medewerkers, die willen werken aan een gezonde leefstijl op hun locatie.

Je vindt het bestand onder ‘Downloads’.

Ouder-kindspelletjes rondom groente eten

Waarom een groente activiteit?

Groente eten hoort bij een gezond voedingspatroon van peuters. Groenten zitten vol met vitaminen en vezels die belangrijk zijn voor een goede groei en een gezonde energiehuishouding.
Peuters hebben, afhankelijk van de leeftijd, gemiddeld 50 tot 100 gram groente per dag nodig. Maar ruim 79% van de peuters haalt deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet.
Als je een peuter voor het eerst een groente geeft, vindt hij of zij de groente vaak niet lekker. Het kost tijd om peuters aan nieuw eten te laten wennen. Sommige peuters zijn zelfs bang voor nieuw eten. Veel ouders vinden het dan ook lastig om hun peuter groente te leren eten en om ervoor te zorgen dat hun peuter voldoende groente binnen krijgt. Met de groente activiteit wil Lekker Fit! ouders hierbij helpen.

Wat is de Groente Activiteit?

De Groente Activiteit bestaat uit verschillende spelletjes rondom groente eten. Ouders doen deze spelletjes samen met hun peuter. Er zijn 10 verschillende spelletjes. De spelletjes kunnen thuis gedaan worden, maar ook op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of in huizen van de wijk als ouder-kindactiviteiten.

Downloads

In het menu van de downloads vind je naast de spelleidraad aanvullende middelen om de groente activiteit uit te kunnen voeren. Om de activiteit daadwerkelijk uit te kunnen voeren is dan alleen nog wat verse groente nodig, een boodschappenlijstje hiervan is te vinden in de spelleidraad.

Netwerkkaarten gezonde leefstijl per gebied

Als gemeente Rotterdam willen we de verschillende partners in het gebied graag ondersteunen om aandacht te besteden aan gezonde leefstijl. Maar ook buiten de gemeente is er veel aanbod op het gebied van sport, welzijn, zorg, opvoeding en financiën en dit verschilt soms per gebied. Om dit aanbod inzichtelijk te maken, zijn er netwerkschema’s per gebied opgesteld. Deze vind je terug onder de downloads op deze pagina.

In de netwerkschema’s vind je:

1. de netwerkkaart van het betreffende gebied waarin alle partijen zijn weergegeven,
2. een overzicht van de verschillende domeinen (sport, welzijn, zorg, opvoeding en financiën),
3. domeinpagina’s met daarop een korte omschrijving van de betreffende partijen, hun aanbod en een link naar meer informatie en contactgegevens

Heb je aanvullingen op dit schema? Of klopt er informatie niet? Stuur dan een mailtje naar lekkerfit@rotterdam.nl onder vermelding van ‘netwerkschema + de naam van het betreffende gebied’. Wij actualiseren het schema jaarlijks,  zodat een actueel netwerkoverzicht gezonde leefstijl is, waar iedereen in de wijk gebruik van kan maken. Jouw input is dan ook heel welkom!

Wetenschappelijke informatie, onderzoeken en thema-instituten

Lekker Fit! gebruikt zo veel mogelijk informatie uit onderzoek en wetenschap, effectief bewezen interventies en informatie van landelijke thema-instituten. Je kunt natuurlijk ook op de websites van deze thema-instituten kijken als je op zoek bent naar (wetenschappelijke) informatie, tips of interventies. Op deze pagina vind je links naar relevante instituten.

Meer informatie? Kijk bij de externe links.

 

Gezonde lunch – op school, thuis en in de wijk

Steeds meer scholen hebben een continurooster waarbij de kinderen op school eten. Het is daarom een logische stap om de hele schooldag gezond te maken en ook te zorgen voor een Lekker Fit!-lunch. Maar ook thuis, in het huis van de wijk of op en schooltuin kun je lekker gezond lunchen. Bijvoorbeeld met de tip kaart voor in de lunchbox. Of lekkere en makkelijke recepten om in de klas of thuis te maken!

Toelichting downloads & links

Handige kaart om mee te geven in de lunchbox
Deze kaart met makkelijke lunchtips kan door de scholen elk jaar besteld worden voor in alle lunchboxen. Nu ook te downloaden. Meer info via lekkerfit@rotterdam.nl . 

Werkblad groep 7/8
Ook weten of wat in jouw lunchbox zit gezond voor je is? Of hoe je dat met makkelijke kleine eetwissels kun veranderen?

Gezonde lunch koken
Lekker koken met de makkelijke recepten van Lekker Fit!  Zonder vlees , dus ook nog lekker duurzaam en geschikt voor halal koken. Door Rotterdamse kinderen uitgeprobeerd en goedgekeurd kijk op Recepten – Lekker Fit! (lekkerfit010.nl).

Kookbox lenen
Je klaslokaal of activiteitenruimte omtoveren tot restaurant? Leen gratis de kookbox met kookspullen en materialen om je tafel te dekken. Uitleen – Lekker Fit! (lekkerfit010.nl)

Poster en brochure Lekker fit! Voeding
Voor een eenvoudige uitleg over gezonde voeding; lees de brochure en hang de vrolijke poster op bij  jouw locatie.

Jong Leren Eten – Menukaart Stad Rotterdam
In Rotterdam zijn er heel veel aanbieders die jou kunnen helpen met activiteiten rondom voeding en koken. Deze aanbieders zijn verzameld op de menukaart van het landelijke programma Jong Leren Eten.

Let op: als je gaat samenwerken met een aanbieder, vraag dan of zij zich willen houden aan de richtlijnen Lekker Fit! rondom voeding zoals beschreven in de brochure of de schijf van 5. En leuk als jullie bij je activiteit ook de poster van Lekker Fit! gebruiken!

Traktaties Lekker Fit!

Alle ouders willen een feest voor hun jarige kind. Voor veel ouders betekent dit: grote traktaties. Maar dat kan ook anders! Trakteer Lekker Fit! Net zo feestelijk, maar minder vet en zoet. Natuurlijk kun je in plaats van trakteren ook kiezen voor een leuke activiteit of klein kadootje. Door op kinderdagverblijf, school en thuis vaker Lekker Fit! te trakteren, wordt het steeds gewoner. Op de Lekker Fit! scholen is ter inspiratie een rek te vinden met ansichtkaarten met leuke trakteerrecepten. Ook kan er gewerkt worden met een ‘wall of fame’, een muur waarop foto’s van gezonde traktaties worden gedeeld.

Ons motto: Één is genoeg en klein is oké’.

Toelichting downloads & links

Instructiefilmpje invoeren traktatiebeleid.
Voor het invoeren van het traktatiebeleid heeft Lekker Fit het volgende filmpje ontwikkeld: Promotiefilmpje Lekker fit! trakteren – YouTube

Lekker Fit! trakteren handleiding
Lees de handleiding voor meer informatie over het traktatiebeleid, toepasbaar voor alle groepen.

Lekker Fit! trakteren kinderdagverblijf
Lees de handleiding voor meer informatie over het traktatiebeleid op peuterspeelzaal en kinderdagverblijf.

Trakteerrecepten groep 3-5 
Ideeën opdoen voor een gezonde en leuke traktatie? Bekijk de tipsheet Lekker Fit! trakteren groep 3-5.

Lekker Fit! verjaardagskaart
Om ouders te herinneren aan het traktatiebeleid is er een Lekker Fit! verjaardagskaart om mee te geven aan de leerlingen.

Lekker Fit! cateren
Zelf iets klaarmaken voor je feestelijke bijeenkomst? Bekijk de tipsheet Lekker Fit! cateren.

Poster en brochure Lekker fit! Voeding
Voor een eenvoudige uitleg over gezonde voeding; lees de brochure en hang de vrolijke poster op bij  jouw locatie.

Groente en fruit (spel)materiaal

In groente en fruit zitten veel vitaminen, mineralen en vezels. Deze zijn belangrijk om gezond op te groeien. Een  goede gewoonte om dagelijks fruit en groente eten. Wij kunnen daarbij helpen met onze leuke en leerzame (spel)materialen. Zoals de groente- en fruitbingokaarten, een praatplaat/poster en bijvoorbeeld het snoep en groente-weegspel. Leuk voor een spreekbeurt of een projectweek.

Toelichting downloads & links

Praatplaat Groente en Fruit
Wist jij al waar jouw groente en fruit vandaan komt? Een mooie praatplaat die je kunt ophangen in de klas, een aardrijkskunde les mee kan geven of gebruiken voor een taal activiteit in de wijk. Voor jong en oud!

Groentefroetels
Hoe krijg je kinderen zo ver dat ze (meer) groente en fruit gaan eten? In De Wereld van Groentefroetels vinden dieren gezond eten erg lekker en beleven spannende avonturen, die kinderen kunnen meebeleven via de volgende voorleesplaten.

Groente- en fruitbingo
Om fruit eten te stimuleren, kun je er ook een spelletje van maken! Klik hier voor de instructie voor een bingospel dat je kunt gebruiken bij het dagelijkse fruitmomentje en dat kinderen stimuleert om (verschillende soorten) fruit te eten. Groente- en fruitbingo Lekker Fruit! – Lekker Fit! (lekkerfit010.nl)

Snoepgroentes wegen
Eerst wegen, dan proeven! Een spel waarbij je leert over hoeveel groente je dagelijks moet eten. En ook uitgedaagd wordt om even dat snoeptomaatje (of een handje…) te proeven. Snoepgroentes wegen handleiding – Lekker Fit! (lekkerfit010.nl)

Ben jij ook zo aardb(l)ei?
Groente kostuum voor baby tot basisschool leeftijd lenen voor een feestelijk moment? Of ga je zelf in een van die leuke Groente en fruit mascottepakken Leen ze gratis bij Lekker Fit!  Uitleen – Lekker Fit! (lekkerfit010.nl)

Versieren met Groente en Fruit
Maak je locatie extra feestelijk met de groente en Fruitvlaggetjes! Kijk op:  Lekker-fit-groente-en-fruit-vlaggetjes-printbestand – Lekker Fit! (lekkerfit010.nl)

Elk seizoen in beeld
Vrolijke seizoensposters voor in de klas! Kijk op Seizoensposters A3 – Lekker Fit! (lekkerfit010.nl)

Poster en brochure Lekker fit! Voeding
Voor een eenvoudige uitleg over gezonde voeding; lees de brochure en hang de vrolijke poster op bij  jouw locatie.

Spelkaarten voor de jongsten!
Wij ontwikkelden samen met Glos Educatief en Jong leren Eten super leuke spelkaarten over voeding bij kinderen van 2-6 jaar. Wat dacht je van letters maken met aardappelstempels? Of simpele breuken leren met partjes appel? Voor op KDV en school. Maar ook voor thuis met de leuke filmpjes voor ouders.
GLOS | Jong Lekker Fit! (gezondeleefstijlopschool.nl)

Jong Leren Eten Menukaart Stad Rotterdam
In Rotterdam zijn er heel veel aanbieders die jou kunnen helpen met activiteiten rondom voeding en koken. Deze aanbieders zijn verzameld op de menukaart van het landelijke programma Jong Leren Eten.
Let op: als je gaat samenwerken met een aanbieder, vraag dan of zij zich willen houden aan de richtlijnen Lekker Fit! rondom voeding zoals beschreven in de brochure of de schijf van 5. En leuk als jullie bij je activiteit ook de poster van Lekker Fit! gebruiken!

Water overzichtspagina

Het lijkt zo gemakkelijk, pakjes drinken of frisdrank. Maar door dagelijks frisdrank of sap te drinken krijgt een kind gemiddeld 6 kilo suiker per jaar binnen. Terwijl water veel makkelijker én gezonder is! Nederlands kraanwater is ook nog eens super schoon en goedkoop. Ons motto:  “Met water geef je je kind het beste.“
Wij hebben heel veel leuk en leerzaam (spel) materiaal om met water drinken aan de slag te gaan. Leuk om in te zetten tijdens een projectweek of sportdag.

Toelichting downloads & links

Praatplaat Water
Wist jij al hoe schoon kraanwater in Nederlands is? Een mooie praatplaat die je kunt ophangen in de klas, een klimaat les mee kan geven of gebruiken voor een taal activiteit in de wijk. Voor jong en oud!

Voorlezen voor de kleinsten
Super leuke voorleesplaten voor dreumes, peuters en kleuters: -Waterboek Water voor SemVoorleesplaten Wiebe en Lina – Lekker Fit! (lekkerfit010.nl.

Waterstrips
Leuke korte stripjes over water drinken. Zie downloads.

Waterflessenspel
Water als beloning! Dat is het doel van dit spel. Een verslavend leuk spel, dat wat betreft moeilijkheidsgraad eenvoudig is aan te passen voor elke leeftijd. En dan dat flesje water als beloning. Dan wordt water drinken ineens erg leuk!  En als je dat combineert met een quiz rondom de waterweetjes kun je veel ouders en kinderen bereiken. Een instructiefilmpje volgt later. Wil je het spel lenen? Kijk dan hier.

Waterkaraffen versieren
Aan de slag met versieren van  Waterkaraffen? Een erg leuke activiteit om als ouder of als ouder/ kind workshop. Via Lekker Fit! kun je een compleet pakket bestellen voor je een activiteit in de wijk of voor op school. Meer info via lekkerfit@rotterdam.nl . 

Waterweetjes
Bij elke activiteit deel je natuurlijk de water weetjes uit! Of je doet er een quiz mee met ouders en kinderen.

Lekker doen!
Tips voor activiteiten met water in de Doeboeken Den Haag – Lekker Fit! (lekkerfit010.nl)

Bordje bij watertappunt
Mag op jouw locatie ook gratis water getapt worden? Check het bordje voor bij jou op school, speeltuin, kdv,…! Meer info via lekkerfit@rotterdam.nl . 

Poster en brochure Lekker fit! Voeding
Voor een eenvoudige uitleg over gezonde voeding; lees de brochure en hang de vrolijke poster op bij  jouw locatie.

Buurtfeest? Waterpret!
Leen via Opzoomeren voor je straatfeest eens de Waterkeet!  Keetje – Opzoomer Mee

Filmpje Fit!Team praten met ouders

Informatie over het voeren van een gesprek met ouders en de begeleiding van kinderen vanuit de Fit!Teams.