Ga naar de hoofdinhoud

Lekker Fit! Middelen stress

Stress is een ander woord voor spanning. Iedereen heeft wel eens last van stress, jonge kinderen ook. Voor het eerst naar school is voor veel kinderen spannend, maar ook een verjaardagsfeestje kan spannend zijn. Dat is normaal. De spanning wordt ongezond wanneer een kind er last van heeft bij dagelijkse dingen. Zoals bijvoorbeeld niet meer kunnen slapen, opeens weer bedplassen of angst om met andere kinderen te spelen.

Stress bij jonge kinderen kan komen door bepaalde gebeurtenissen. Zoals bijvoorbeeld ziek zijn, een huisdier dat doodgaat, een verhuizing, gepest worden of je ‘anders’ voelen. Het kan ook komen door omstandigheden zoals armoede, ouders die gaan scheiden of een ouder die langdurig ziek is.

Het helpt kinderen als je als volwassene het goede voorbeeld geeft in moeilijke situaties. Leg bijvoorbeeld uit hoe je je zelf om gaat/ ging met stress. Help het kind te begrijpen waarom zij of hij spanning voelt en zoek samen naar manieren om rustig te worden. Zorg goed voor jezelf als volwassene: ontspan, sport en eet gezond. Ook dat is het goede voorbeeld geven van omgaan met stress.

Maar soms is dat niet voldoende en heb je wat extra hulp nodig. Kijk bij onze middelen onder downloads en links.

Navigeer voorbij contactblok.